čtvrtek 19. září 2013

Vašich 20 a 10 000 hodin

Chcete-li se něco naučit obstojně, stačí k tomu 20 hodin. A je lhostejno, co chcete umět – háčkovat, snowboardovat nebo třeba programovat. Píše o tom Josh Kaufman ve své nové knize The First 20 Hours a čtenářům poskytuje dokonce jednoduchý desetibodový postup, jak to udělat.

Pak je tu ale i pravidlo 10 000 hodin. 10 000 hodin totiž potřebujete k tomu, abyste se i bez vrozeného talentu stali čímkoli, o čem jste snili. Abyste se stali třeba prvotřídními programátory, hudebními virtuosy, špičkovými sportovci, prostě čímkoli. O pravidlu 10 000 hodin a o přeceňování vrozeného talentu píše velmi pěkně Malcom Gladwell ve svém besteselleru Mimo řadu.

Dobrá zpráva tedy je, že naučit se něco obstojně netrvá nijak dlouho. Chcete-li však být v dané věci velmistři, musíte tvrdě pracovat a obětovat spoustu času. Těch 20 hodin všichni máme. A máme i těch 10 000 hodin. Záleží jen na tom, jak ty hodiny využijeme. Můžete je využít smysluplně a nebo třeba protlachat na internetu, jako lidé na následujícím obrázku, kteří jsou top uživateli chatu na lide.cz.


První z uživatelů mohl být hudebním virtuosem už 2x. Poslední mohl zvládat přes 650 dovedností.  Čas je váš nejvzácnější zdroj. Říkáte, že něco uděláte, až najdete čas? Něco vám prozradím. Čas nikde nenajdete, třeba tak, jako pětikorunu v kapse. Čas si musíte udělat. A musíte si ho udělat na ty správné věci. Alespoň 20 hodin. A nebo rovnou 10 000.

Žádné komentáře:

Okomentovat