neděle 6. října 2013

Kolik stojí sex?

Zajímalo vás někdy, jak přijatelné či nepřijatelné je platit za sex? A zajímalo vás, kolik vlastně takový sex stojí? Začněme příkladem:

Př!klad:

Jistý mladík pozná jistou mladou dámu a pozve ji na schůzku. Zaplatí za ni kino, pak večeři a daruje ji růži. Na druhé schůzce zaplatí vstup na výstavu, jízdu parníkem a další večeři v restauraci s krásným výhledem. Na třetí schůzku si už půjčí od kamaráda, aby mohl zaplatit vstup do Zoo a další květiny.

Dívka je milá, ale zdrženlivá. Chlapec doufá, že na třetí schůzce dostane alespoň polibek. To se ale nestane. Na čtvrté schůzce, když platí vstup do divadla, mladík mezi řečí opatrně zmíní, jak mu tohle randění likviduje rozpočet.

A najednou se z něj v očích dívky stane monstrum, které baží jen po sexu. A je po románku.

Všichni ve svých životech dodržujeme dvojí normy. Ty první jsou sociální a ty druhé tržní. To, co mladík nechtěně udělal, bylo, že použil na sociální situaci tržní normu.

Tržní normy jsou racionální, a je z nich zřejmé, kolik co stojí. Samozřejmě i sex se může řídit tržními normami, neboť je možné si jej obstarat za úplatu. Zde je třeba mít na paměti, že platí běžný zákon nabídky a poptávky.

Prostitutky berou vždy na hodinu obvykle více než například architekti, jednoduše proto, že bude vždy víc architektů, co poptávají prostitutky, než prostitutek, co poptávají architekty. A taky proto, že většina z nás v mládí toužila být spíš architektem, než prostitutkou a proto je prostitutek obvykle méně, než jiných profesí.

Navigovat vody sociálních norem bývá extrémně obtížné. A jakmile zaměníte sociální normu za tržní, většinou nebývá cesty zpět. Jinými slovy, jakmile někomu zaplatíte za sex a on to přijme, těžko se u něj dočkáte sexu jiného, než za peníze.

Jaká z toho plynou poučení?
  1. Máte-li pocit, že za svou snahu v sociální oblasti nedostáváte to, co si zasloužíte, zdvořile se rozlučte a odejděte.
  2. Nikdy před druhým nezmiňujte, kolik vás schůzky stojí. Nepřijatelné je i komentovat vysoké ceny v restauraci, přestože je druhá strana jasně vidí. Komentářem posouváte vztah do tržní roviny, ze které ho jen těžko dostanete.
  3. Dávejte drobné dárky, ale strhávejte z nich důsledně cenovky. Na základě sociálních norem tak máte šanci získat vyšší protihodnotu, než když na dárku cenovka zůstane a druhá strana se cítí díky tržním normám povinována se revanšovat jen do výše uvedené na cenovce.
Kolik tedy stojí sex? Těžko říct, ale pamatujte na nesmrtelná slova Woody Allena, který trefně poznamenal, že

"Nejdražší sex je sex zdarma"


T!p: O tom, proč jsou prostitutky dražší než architekti se dočtete v knize Špekonomie aneb Freaconomics od Stevena D. Levitta a Stephena J. Dubnera.

T!p: O aplikaci sociálních a tržních norem i na jiné situace píše velmi pěkně Dan Ariely ve svém bestselleru Jak drahé je zdarma.

Žádné komentáře:

Okomentovat