pondělí 18. listopadu 2013

Tajemství skvělých prezentací Steva Jobse - Carmine Gallo

Tajemství skvělých prezentací Steva Jobse od komentátora Businessweeku Carmina Galla je jedna z nejlepších a nejúspěšnějších knih věnovaných prezentátorským dovednostem slavného šéfa společnosti Apple.
 
Gallo pojímá prezentace jako show, filmový či divadelný zážitek, a podle toho strukturuje svou čtivou knihu, kde například i shrnutí poskytuje ve formě poznámek režiséra. 
 
Následuje deset hlavních myšlenek knihy: 

  1. Odpovězte posluchačům velmi brzo na otázku: "Proč by mě měla tahle prezentace sakra zajímat?" - lidé jsou velmi sobečtí tvorové a pokud prezentace nebude o nich a pro ně, nemá cenu ji dělat.
  2. Plánujte prezentaci pomocí tužky a papíru - nepoužívejte ani PowerPoint ani Keynote. Naplánovat hodinovou prezentaci přitom může zabrat až 60 hodin času.
  3. Neprezentujte, vyprávějte příběh - včetně hrdinů a zločinců, zápletek a problémů, k nimž okamžitě nabídnete řešení.
  4. Neprezentujte výrobek či službu - prezentujte sen o lepším životě vašich posluchačů.
  5. Klíčová sdělení by měla mít do 140 znaků jako posty na Twitteru - v jejich prezentaci buďte konzistentní napříč všemi marketingovými materiály.
  6. Prezentujte ve trojicích - mějte tři hlavní části a v nich tři klíčová sdělení
  7. Zapomeňte na odrážky - a seškrtejte počet slidů na minimum. Nechte si jen ty nejkreativnější.
  8. Oživte svá čísla - nejlépe pomocí metafor a přirovnání. Lidský mozek nejlépe vstřebává informace, dostává-li je v kontextu.
  9. Vyjadřujte se pozitivně, srozumitelně a hravě - vždy když mluvíte, vykreslujete v myslích svých posluchačů obrazy. Jaké budou, je jen na vás.
  10. Naplánujte moment překvapení - pokud v nestřežené chvíli nafouknete papírový sáček a prásknete ho, bude si to každý pamatovat. Pokud k tomu šikovně přidáte své sdělení, máte vyhráno.
Knihu lze doporučit každému, kdo chce prezentovat jinak než prostřednictvím předpřipravených odrážek v PowerPointu. Každému, kdo nechce své posluchače nudit a každému, kdo chce něco prodat.

Recenzovaná verze: anglická, česká                                                      Doporučení: ČÍST / NEČÍST

T!p: Jak použival Steve Jobs těchto deseti myšlenek například při prezentaci počítače MacBook Air v roce 2008, se můžete podívat třeba zde.
 
T!p: Kniha je k dispozici v angličtině i jako audiokniha, kterou poutavě čte sám autor.

2 komentáře:

  1. Le_Meridian Financování Service šel nad rámec svých požadavků, aby mi pomohl s mou konsolidaci dluhu. Byli přátelští, profesionální a absolutní drahokamy pracovat s. Doporučuji každému, kdo hledá úvěr na kontakt. Email..info@lemeridianfds.com
    WhatsApp ... + 19893943740.

    OdpovědětVymazat
  2. Pozdravljeni, registriran sem posojilodajalec zasebnega denarja. Ljudem, podjetjem, ki morajo posodobiti svoje finančne razmere po vsem svetu, dajemo posojila z zelo nizko letno obrestno mero v višini le 3% v enem letu do 30 let trajanja povračilo katerega koli dela sveta. Dajemo posojila od 5.000 do 5.000.000. Naša posojila so dobro zavarovana za največjo varnost je naša prioriteta. Zainteresirani naj nas kontaktirajo po e-pošti. Nato nas kontaktirajte danes po e-pošti na: pierredubreuil35@gmail.com

    OdpovědětVymazat